Voeg wat onverwachte smaken toe aan je alledaagse gerechten met slechts een snufje verse specerijen en kruiden! Kruiden en specerijen hebben de kracht om je gerecht om te toveren van een saaie, saaie ervaring tot iets werkelijk briljants. Denk er alleen aan niet te overdrijven.

Kruiden en specerijen moeten gebruikt worden om de natuurlijke smaak van voedsel te versterken, niet om het te verdoezelen of te verduisteren. Wees dus selectief in welke kruiden- en specerijencombinaties je ook kiest en vermijd het gebruik van te veel tegelijk.

Wat is nu de definitie van een kruid? Kruiden zijn planten die geen houtachtige stengel hebben en aan het eind van elk groeiseizoen afsterven. Moeite met voorbeelden? Denk aan peterselie, tijm, basilicum, dille, oregano, rozemarijn, bieslook, marjolein, salie enzovoort…

Kruiden kunnen vers of gedroogd gebruikt worden. Omdat gedroogde kruiden meestal geconcentreerder zijn dan verse, zul je minder moeten gebruiken. Doorgaans is 1/3 van de hoeveelheid vers (1 eetlepel voor 1 theelepel) voldoende.

“Een kruid is de vriend van de artsen en de lof van de koks.” -Charlemagne

Wist je dat? De reden voor de reis van Columbus in 1942 was dat hij een directere doorgang zocht naar de rijke specerijen van het Oosten.

Hoe zit het met specerijen? Specerijen zijn meestal afkomstig van het aromatische deel van een tropische plant, of dat nu de bast, de wortel, de knoppen, de zaden, de bessen of de vrucht zelf is.

Wist je dat? Specerijen helpen om natrium bij het koken te verminderen, omdat ze de smaak van het voedsel versterken.

Smakelijke voedselcombinaties

We hebben een lijst samengesteld van onze meest favoriete specerijencombinaties om je op weg te helpen. Onthoud dat dit slechts een leidraad is en experimenteer altijd om nieuwe smaken te ontdekken die perfect bij je ideale gerecht passen!

Kip: Oregano, paprika, kerriepoeder, rozemarijn, salie, gember, manjolein, tijm

Rundvlees: Ui, laurier, nootmuskaat, tijm, dragon, peper

Varkensvlees: Knoflook, ui, salie, oregano, peper, rozemarijn

Lamsvlees: Komijn, kerrie, rozemarijn, knoflook, munt

Kalfsvlees: Laurierblad, oregano, tijm, kruidnagel, peperkorrels

Vis: Dille, kerriepoeder, marjolein, droge mosterd, peper

En niet te vergeten: Voeg de meer delicate verse kruiden, zoals basilicum, peterselie, dille en munt pas aan het eind toe, want door langdurige blootstelling aan hitte kunnen ze hun smaak verliezen.

Als vuistregel bewaar je kruiden en gemalen specerijen hooguit een jaar, hele specerijen tot 2 jaar. Om de kwaliteit van je kruiden en specerijen maximaal te houden bewaar je ze in luchtdichte potjes op een donkere plaats. Een lade of een kast zijn ideaal!  En vergeet niet vocht en hitte te vermijden!